Háziorvosi tanácsok Covid-gyanú esetén – megjelent a Nyomtass Te is! legújabb száma

Megosztás

Amikor Covid-gyanú felmerül, azonnal jelentkezzenek a háziorvosnál. Ő rendeli meg a tesztet, a mentők 2-4 nap múlva egyeztetnek időpontot otthoni mintavételre, vagy felajánlanak egy mintavételi pontot, ahova elmehetnek saját autóval a felajánlott időpontban – közölte egy szakember a tanácsait a Nyomtass Te is! legújabb lapszámában.

A mentősök mindig végeznek gyorstesztet, ha az pozitív, akkor azt jelezniük kell orvosuknak, de ha negatív, azt is jelezzék!

A mintákat továbbküldik laborba is, és így 2-3 nap múlva lesz csak meg a PCR-eredmény, amit az orvos csak akkor láthat a rendszerben. A betegek is megnézhetik a saját eredményüket az eeszt.gov.hu oldalon, az ügyfélkapujukba belépve.

Minden esetben sokat kell pihenni.

A gyógyszerek és vitaminok közül érdemes szedni:

  • 2 x 1000 mg C-vitamin,
  • 2 x 3000 egység D-vitamin,
  • reggel 100 mg cink (nem elírás, ilyen sok kell),
  • este 100 μg szelén,
  • este 100 mg Aspirin protect,
  • este 20 mg Quamatel mini,
  • grapefruitmagcsepp 2 x 20 csepp.

Ha köhögés van, akkor a sok folyadék mellett Ambroxol napi 3-szor. Ne háton, hanem oldalt vagy hason feküdjenek. Gyengeség, fájdalom esetén Algopyrin 500 mg, Paracetamol 500 mg, max. 3-3 x. Torokfájásra Strepfen/Tantum verde torokspray, gyakori sós vizes gargalizálás mellett.

Ami még hasznos lehet: Szaturációmérő (pulzoximéter), sok okosórán is van ilyen funkció. Normális: 95–100%.

Két-három naponta számoljanak be telefonon vagy e-mailben háziorvosuknak, hogy hogy vannak, de állapotrosszabbodás esetén hamarabb. Kritikus állapotot jelent a napokig tartó, csillapíthatatlan, 39 fok feletti láz, a légszomj, a kevés folyadékbevitel, ilyenkor a kórház megfontolandó!

Ha szeretne még hasonló tartalmakat látni, akkor látogasson el a nyomtassteis.hu weboldalra, ahol minden lapszámot ingyen elolvashat! Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja vagy lefénymásolja, majd tovább terjeszti ingyenesen. 

Kapcsolódó cikkek